SQUARE SHOP

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK (FAQ)

MI A KÜLÖNBSÉG A SÁRGA- ÉS A LILA RÉPA KÖZÖTT?

A sárga- és a lila répa jelentősen különbözik a tápanyag-összetétele szerint – a karotinoidok tartalma (alfa és béta-karotin), élelmi rostok, ásványi anyagok, vitaminok és polifenolok tekintetében. Így a sárgarépa több béta-karotint (amely az A-vitamin szintézisben vesz részt) tartalmaz mint a lila répa. A sárgarépával ellentétében, a lila répa antocián pigmentet tartalmaz, nagyobb mennyiségű fenolos vegyületeket és több C-vitamint. Mindezek a vegyületek, különösen az antociánok, nagyon erős antioxidáns tulajdonságokat adnak a lila répának.
A lila répában lévő antociánok erős antioxidáns hatása segít megvédeni a bőrt a káros napsugárzástól, ezért a lila répát tartalmazó termékek fontosak a bőr napozás előtti előkészítésében. Az antociánok erősítik a bőr regenerálódó képességét és védik a bőrt az idő előtti öregedéstől.

MILYEN BIZTONSÁGOS A BIOBAZA TERMÉKEK CSOMAGOLÁSA?

A Biobaza termékcsalád csomagolása teljesen biztonságos, mivel kizárólag olyan csomagolást használunk, amely megfelel az EU és a horvát jogszabályoknak a tárgyakról és anyagokról amelyek érintkezésbe kerülnek az élelmiszerrel, valamint az EU Kozmetikai Termékekről Szóló Rendeletének. Ezek a szigorú jogszabályok a csomagolás során felhasznált nyersanyagokat is szabályozzák. Ennek megfelelően csak olyan csomagolást szerzünk be, amelyre a gyártó / kereskedő olyan dokumentációt tud nyújtani, amellyel igazolja hogy a csomagolás és annak a gyártásában használt nyersanyagok a jogszabályoknak megfelelnek. A legfontosabb jogszabályok arról szólnak, hogy a csomagolóanyag összetételének nem szabad befolyásolnia a kozmetikum érzékszervi, fizikai és kémiai tulajdonságait, továbbá a migrációs tesztek eredményeiről, a nehézfémtartalomról, az egészségügyi biztonságról.

Továbbá bizonyítani kell, hogy a gyártás a jó gyártói gyakorlatnak vagy más minőségbiztosítási szabványnak megfelel.
A csomagolás kiválasztásánál számos paramétert veszünk figyelembe, a legfontosabbak a következők: a termék stabilitása a végtermék és a csomagolás közötti lehetséges kölcsönhatások miatt, továbbá, hogy a csomagolás higiénikusan védje a terméket, és hogy funkciónális legyen. Emellett, nagyon fontos számunkra, hogy környezetbaráti legyen a csomagolás, ami azt jelenti, hogy a csomagolóanyagban minél magasabb legyen a megújuló anyagok aránya, hogy az újrahasznosításra vagy másodlagos használatra alkalmas, valamint hogy a hulladékkezelés használat utan könnyű legyen és lehetőleg csak minimálisan terhelje a környezetet.

HOGYAN HATHAT AZ ÖSSZETÉTEL VÁLTOZÁSA A TERMÉKRE ÉS A MINŐSÉGÉRE?

Mindegyik piacon megjelenő kozmetikai terméknek biztonságosnak kell lennie, amennyiben az ajánlott illetve ésszerűen várható módon használjuk. Mindig igyekszünk olyan tápláló összetevőket használni, amelyek a lehetőleg kevesebb nem kívánt reakciót okozzák.

Egy Biobaza termék fejlesztése időigényes, mert magában foglalja a létező termékcsalád bővítését, valamint a meglevő termékek javitását. A termékfejlesztési folyamatot a meglévő termékek javitására valamint az új termékek létrehozására összpontosítjuk, így ez az intenzív kutatás-fejlesztés eredményéként a termék igazodik az ügyfél speciális igényeihez és követelményeihez, azaz a terméket új tulajdonságokkal egészítjük ki, hogy képes legyen az igényes fogyasztói elvárásoknak megfelelni.

Az összetevők vagy a formula változása mellett, a terméket és a minőségét befolyásolhatja a gyártási folyamat is (keverési sebesség, hőmérseklet, töltés mennyisége), valamint a csomagolás típusa, a tárolási körülmények és a szállítás. Az összetevő változása a formulában a termék tökeletesítési céljából kisebb mértekben hathat a termék színére, szagára, állagára vagy pH értékére. Természetesen, bizonyos összetevőket a termék minőség javítása miatt cserélünk, ezért diszkrét szín, szag, állag vagy pH érték változások a meglévő termékhez képest lehetségesek.

MILYEN ILLATOKAT HASZNÁLUNK A BIOBAZA TERMÉKEKBEN?

Az EU és horvát jogszabályok szerint, az illat komponens vagy aromaanyag INCI neve FRAGRANCE vagy PARFUM (a legújabb jogszabályok szerint, a FRAGRANCE helyett az AROMA-t használják). Az INCI név ugyanaz, attól függetlenül, ha az illat mesterséges vagy természetes. A Biobaza termékekben nem használunk mesterséges, csak teljesen természetes illat komponenseket, amelyek természetes módon tartalmazhatnak allergéneket, de csak olyan mennyiségben, amely nem okoz irritációt vagy érzékenységet. Mindegyik illat komponensre a Biobaza rendelkezik egy IFRA bizonyítvánnyal, amelyet a gyártó / beszállító bocsát ki. A Biobaza termékekben az illat komponensek oly módon adagoltak, hogy az allergén anyagokat a végtermékben messze a megengedett maximális értékek allatt vannak (akár 100-szor kisebb a maximálisan megengedett értékeknél). Ezen kívül, a termékekben használt természetes illat komponensekre, a BIOBAZA rendelkezikazirányú dokumentációval, hogy azok megfelelnek a FEMA / GRASS követelmények (FEMA- Flavour and Extract Manufacturers Association; GRAS – Generally Recognized as Safe) és az ISO 9235 szabványnak a természetes kozmetikumokról.

MILYEN AZ EMBERI BŐR ÁLTALÁNOS FIZIOLÓGIÁJA?

A bőr testsúlyunk legnagyobb hányadát kitevő szerve (a testsúly mintegy 16%-a), felszíne 2 és 2,6 m2 közötti. Funkcionális szempontból az emberi test legsokoldalúbb szerve és külső, illetve belső határként működik (beborítja a szerveinket). Védelmet jelent a környezeti hatásoktól és kommunikációra szolgál valamint védi az ember belső egyensúlyát. Ezen kívül a bőr átvesz fontos funkciókat az anyagcsere és immunitás területén és sokszoros alkalmazkodási mechanizmusokkal rendelkezik. A pszichével való szoros kapcsolat alapján még a „lélek tükrének” is nevezik.

LÉLEGZIK-E A BŐR?

A nők gyakran mondják, hogy bőr jobban lélegzik, amikor eltávolítják róla a krém- vagy púderrétegeket. Azonban az igazság az, hogy az oxigén és a tápanyagok a bőrsejtekbe a vérrel érkeznek, nem pedig a levegőből. Mégis, a bőr a külső rétegein keresztül távolítja el a mérgeket, az olajakat, valamint beissza a nedvességet a levegőből, így a vastagabb krém- vagy púderrétegek gátolhatják a bőr normális működését. Ennek megfelelően gátolhatják a normális anyagfelszívódást és a káros anyagok eltávolítását, de nem gátolják a bőr oxigénnel való ellátottságát.

MI A BŐR pH-JA?

A bőr pH-ja 5 és 6 közötti. A fiziológiai pH fenntartása fontos a bőr egyensúlyának megtartása miatt, mert megfelelő pH érték esetén a káros anyagok nem hatnak rá negatívan.

MI A KÜLÖNBSÉG A GYERMEKEK ÉS A FELNŐTTEK BŐRE KÖZÖTT?

A gyermekek és felnőttek bőre anatómiai és fiziológiai jellegzetességeikben különböznek egymástól. A gyermekek bőre vékonyabb, korlátozott védelmi funkcióval rendelkezik és gyengébb a hőszabályozó képessége. A gyermekek bőre ezért nagyon érzékeny a kémiai, fizikai és mikrobiológiai hatásokra. A gyermekek bőre funkció és struktúra szempontjából a 12. életévtől válik azonossá a felnőttek bőrével, addig pedig rendkívül fontos a megfelelő ápolás. Nagyon fontos hidratáló termékeket használni a gyermekbőr szárazságának enyhítése érdekében.

MIK A STRIÁK?

Ha a bőr egy része (derma) elveszítette a rugalmasság képességét, striák jelentkeznek. A leggyakrabban a következő helyeken jelentkeznek: a comb oldalain, a hason a köldök körül és melleken. A striák leggyakrabban terhesség alatt, a pubertás korban és diéta során súlyvesztéskor jelentkezhetnek.

MI AZ ATÓPIÁS DERMATITISZ?

Az atópiás dermatitisz egyre gyakoribb bőr-rendellenesség, egy allergiás reakció, amely a kifejezetten száraz bőrt támadja. Az ilyen állapot megjelenési gyakoriságának csökkentése érdekében szükséges elkerülni a kontaktust az allergénekkel és rendszeresen használni bőrt nyugtató krémeket.

MIÉRT SZÜKSÉGES A BŐRÁPOLÁS?

A bőrt a belső és külső zavarok miatt kell ápolni. A belső zavarok többek között a következők: kor, stressz, nem kiegyensúlyozott táplálkozás, alkoholtartalmú italok túlzott fogyasztása, hormon- és genetikai tényezők, stb... A külső zavarokat okozhatnak például a szél, a száraz levegő, a vegyszereknek való kitettség, az erős napsütés, a központi fűtés, a klimatizált helyiségek hatása, stb... E körülmények a bőr kiegyensúlyozatlanságához, bőrproblémákhoz vezethetnek, a bőr fiziológiai aktivitásai lelassulhatnak és nem kívánt folyamatok indulhatnak el.

HOGYAN KELL ÁPOLNI A BŐRT?

A bőrápolás első és legfontosabb lépése az arc tisztítása. A tisztítás megszabadítja az arcbőrt a különböző szennyeződésektől, izzadtságtól és a smink maradványaitól. A szennyezett bőr hajlamos a pattanásosodásra, a pórusok betömődtek, a bőrnek zsíros csillogása lesz, könnyen irritálódik és erősebben veszít természetes nedvességéből. Tisztítással a betömődött pórusok újra megnyílnak, eltávolítjuk a felesleges zsírt, a bőr frissé, simává és lággyá válik. Az arc tisztítása felfrissít és ellazít. Fontos, hogy az arctisztító készítmények gyengédek legyenek és elegendő nedvességgel lássák el a bőrt.

MIK A TERMÉSZETES KOZMETIKUMOK ELŐNYEI?

A természetes kozmetikumok egyre inkább divatosak és egyre gyakrabban egyet jelent a gyógynövényi alapanyagokat (gyógynövényi olajak és kivonatok, illóolajak) tartalmazó termékekkel vagy olyan termékekkel, amelyeket nem teszteltek állatokon. A természetes kozmetikumok előnye a kereskedelmi termékekkel szemben az, hogy a bőr összetételéhez hasonló természetes összetevőket tartalmaznak. A természetes kozmetikumok anyagait a bőr felismeri és beépíti sejtjeibe, amely nem jellemző a szintetikus összetevőknél. Ezen kívül a kereskedelmi kozmetikumok tartósítószereket tartalmaznak azért, hogy a termékek hosszú ideig állhassanak a kereskedések polcain. A tartósítószerek viszont gyakran irritálhatják a bőrt és allergiás reakciót okozhatnak.

TARTÓSAK-E A TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜLI TERMÉKEK?

A termékek belső stabilitását, a baktériumokkal és gombákkal való fertőzöttség megakadályozása érdekében, a készítmények gyártása, töltése és raktározása közben, rendkívüli higiénia biztosításával növelik. Ennek érdekében a termékek pH-értéke megváltoztatható (az enyhén savas pH-érték gátolja a baktériumok szaporodását), különböző alkoholvegyületek hozzáadhatók a termékekhez (a benzil-alkoholnak természetes tartósítószer szerepe van, a cukornádból nyert etanol fertőtlenítőszerként és természetes tartósítószerként viselkedik), egyes illóolajak (a citrom-illóolaj és a linalol csaknem minden illóolaj összetevője, melyek természetes tartósítószerek), E-vitamin, vagy bizonyos kivonatok (grapefruitmag-, rozmaring- és erdei zuzmó-kivonat).
Ezen utóbbiak megakadályozzák, hogy a termékek beszennyeződjenek, valamint a termék számára hosszabb felhasználási időt biztosít (akár három évig).

MIK AZOK AZ ILLÓOLAJAK?

Az illóolajak ápolják a bőrt, gyulladásgátló és antibakteriális hatással rendelkezhetnek oly módon, hogy a hasznos baktériumokat épségben hagyják, és a károsakat pedig megsemmisítik.
Mindezek mellett az illóolajak legnagyobb része pozitív hatással van a központi idegrendszerre, így az aromakozmetikumok segítenek jó hangulatot teremteni.

MIK A HIPOALLERGÉN KOZMETIKUMOK?

Ez a kozmetikumok külön csoportja, amelyeknél az összetétel formulája és a gyártási módszer csökkentik az allergiás reakció megjelenésének kockázatát, miközben teljes kozmetikai hatást érnek el. Az ilyen termékek általában illat nélküliek, az összetétel pedig egyszerű, mellőzi a felesleges összetevők adalékolását, mert a nagyobb számú összetevő növeli a további reakciók megjelenésének lehetőségét. Különböző kozmetikumok melyek nem viselkednek elsődlegesen toxikus anyagként, idővel mégis bőrérzékenységet okozhatnak.

MI AZ INCI ÖSSZETÉTEL?

Az INCI a Kozmetikai összetevők nemzetközi nomenklatúrája, mely tartalmazza a kozmetikai termékek összetevőinek listáját, így biztosítva maximális átláthatóságot a fogyasztók számára. Ez a nomenklatúra a termékek csomagolásán található, és összhangban van a nemzetközi standardokkal.

LÉTEZNEK FIATALÍTÓ HATÁSÚ KÉSZÍTMÉNYEK?

Sajnos, nem léteznek olyan termékek, amelyek nagymértékben képesek fiatalítani a bőrt. A természetes öregedés folyamata következtében a bőr elernyed és veszít a bőrfelszín alatti zsírtartalmából. Ennek következménye a ráncok és az öregedés más jeleinek megjelenése. Ezt a folyamatot még a legdrágább krémek sem tudják megállítani. Mégis, egyes készítmények ideiglenesen feszesebbé tehetik, megerősíthetik és hidratálhatják a bőrt, így az fiatalabbnak tűnik.

IGAZ-E, HOGY A KRÉM NAGYOBB MENNYISÉGÉNEK FELVITELÉVEL FOKOZZA ANNAK HATÁSÁT?

Nincs szükség a bőr ilyen mértékű megterhelésre, mert a bőr felszívó képességének is van határa. Sokkal jobb hatás érhető el a rendszeres, de mértékletes használattal és a javasolt felviteli módszer alkalmazásával (masszázs, „ütögetés” az ujjakkal, stb...).

A BIOBAZA TERMÉKEIT TESZTELIK ÁLLATOKON?

NEM. A Biobaza termékek előállítása során nem használnak olyan összetevőket melyeket állatokon teszteltek volna – melyet az alapanyagokat beszállítók hitelesítenek. A Biobaza végtermékeit továbbá szintén nem tesztelik állatokon.

HOGYAN SZÜKSÉGES A CSECSEMŐK ÉS BABÁK BŐRÉT ÁPOLNI?

Azt tanácsoljuk, hogy a csecsemőt születésétől egy éves koráig meleg vízben egy teáskanálnyi organikus olíva olajjal elkeverve fürdesse, és használja a Protective baby krémet a pelenka cserék során a baba popsiján. Egy éves kor után javasoljuk, hogy használjon kímélő, természetes sampont (Biobaza Kids termékcsalád). Egy kis mennyiségű sampont keverjen össze vízzel, habosítsa fel a hajon majd alaposan öblítse le.

TERHES ILLETVE SZOPTATÓ ANYÁK HASZNÁLHATNAK ANTI-CELLULITE TERMÉKEKET?

Terhes nők és szoptató anyák részére nem ajánlott az anti-cellulite termékek használata, még a természetes kozmetikumokból sem. Ennek oka, hogy ezen termékek aktiválják a nyirokrendszert a méreganyagok testből való eltávolítása által, mely méreganyagok így kiválasztódnak az anyatejbe és káros hatással lehetnek a baba fejlődésére.

HÁNY ÉVES KORTÓL JAVASOLT AZ ANTI-CELLULITE TERMÉKEK HASZNÁLATA?

16 éves kortól.

TARTALMAZNAK A BIOBAZA SUN TERMÉKEK AZ UV SUGÁRZÁS ELLENI FÉNYVÉDŐ FAKTORT?
A Biobaza dzsemek, önbarnítők és napozás utáni testápoló termékek NEM tartalmaznak UV sugárzás elleni fényvédő faktort.
A Biobaza BEE BALM SUN THERAPY termék SPF 15 fényvédő faktorral rendelkezik (közepes védelem a káros UV sugarak ellen). Javasoljuk, hogy délelőtt 10 óra előtt valamint délután 4 óra után napozzon. A Biobaza dzsem használata előtt javasoljuk, hogy használjon fényvédő naptejet, hogy elkerülje a káros UV sugarak okozta leégését.

TERHES NŐK HASZNÁLHATJÁK A BIOBAZA SUN TERMÉKCSALÁD TERMÉKEIT?

Igen, használhatják. A Biobaza termékei természetes összetevőket tartalmaznak, így nem tartalmaznak olyan összetevőket, melyek káros hatással vannak a baba fejlődésére és növekedésére. Terhes nők számára azonban a napozás nem javasolt, tekintettel arra, hogy a napozás felmelegíti a vérkeringést. Amennyiben Ön terhes és napozni szeretne, javasoljuk, hogy azt este 6 óra után tegye, amikor az UV sugárzás már gyengébb.

MIÉRT NEM JAVASOLT A HARMONY HYDRADIANCE TERMÉKCSALÁD (PETREZSELYEMMEL, BORÁGÓVAL ÉS E VITAMINNAL) HASZNÁLATA TERHES NŐK ÉS SZOPTATÓ ANYÁK SZÁMÁRA?

Ezen figyelmeztetés a borágó olajra vonatkozik. A borágó olaj májkárosító pirrolizidin alkaloidokat tartalmazhat, ami károsíthatja a májat, és szoptatás alatt megtalálható az anyatejben és ezáltal káros lehet a gyermek számára. A Biobaza termékeiben csakis olyan borágó olaj kerül felhasználásra, melyek beszállítóink tanúsítványa illetve dokumentációja alapján nem tartalmazza ezen alkaloidokat. Mindezek ellenére a tudósok elővigyázatosak, és függetlenül attól, hogy a nyersanyag alkaloid mentes tanúsítvánnyal rendelkezik, nem javasolják, hogy terhes nők illetve szoptató anyák olyan kozmetikai termékeit használjanak, melyek borágó olajat tartalmaznak.

HOGYAN SZÁMOLHATÓ KI A TERMÉK TERMÉSZETES ÖSSZETEVŐ TARTALMA?

A százalék a természetes eredetű nyersanyagok termékben megtalálható aránya alapján kalkulálódik a beszállítók eredeti tanúsítványa alapján. Jelenleg nem létezik olyan általános és félreérthetetlen definíció, jogi szabályozás akár az EU-ban, akár a világszerte, ami szabályozná, hogy mik a natúr kozmetikumok és mik nem azok. 2010-ben elfogadták a COSMetic Organic Standard (COSMOS) szabványt az EU-ban a natúr kozmetikumok közös európai szabályozására. Eddig kizárólag a Német gyártók szövetsége hozta létre a saját kevésbé szigorú és igényes COSMOS követelményeit. Azon termékek, melyeket az Egyesült Államokból importálnak az Európai Unióba az USDA Organic (USA) előírásainak felelnek meg. Ennek értelmében annak érdekében, hogy egy kozmetikai termék natúr kozmetikumnak minősüljön a következő feltételeknek kell megfelelnie: a terméknek gyógynövény összetevőket kell tartalmaznia (gyógynövény olaj, illóolaj, növény kivonat), a nyersanyagoknak ásványokból kell származnia, a terméket nem tesztelhetik állatokon vagy nem tartalmazhat olyan nyersanyagot melyet állatokon teszteltek volna, valamint a termék nem tartalmazhat génmódosított összetevőket. Természetes forrásból származó emulgálószerek és felületaktív anyagok egy bizonyos mennyiségig használhatóak. Egy natúr kozmetikai termék nem tartalmazhat mesterséges illatanyagot, mesterséges színezéket és tartósítószert, kizárólag meghatározott természetazonos tartósítószer megengedett. Az általánosan elfogadott EU szabványok egyetértenek abban, hogy a kémiai úton kinyert természetes összetevők természetes összetevőnek minősülnek, azzal, hogy meg van határozva, hogy mely típusú kémiai eljárások megengedettek. Minden nyersanyag jogszerűen beszerzett kell hogy legyen.

A Biobaza termékei valamennyi feltételnek megfelelnek. A Biobaza natúr kozmetikumok tradicionális receptúrák alapján készülnek. A termékcsalád a gyógyszerészeti minőségnek megfelelő exkluzív natúr kozmetikum magas minőségű, természetes összetevőkkel. A Biobaza termékei nem minősülnek organikus vagy bio kozmetikumoknak.

HOGY TUDNAK A NATÚR KOZMETIKUMOT BŐR IRRITÁCIÓT, BŐR PIROSSÁGOT OKOZNI?

A gyógynövény összetevők nagyon komplexek és sok kiváló minőségű aktív összetevőket tartalmaznak. A tudósok folyamatosan vizsgálják a növényi anyagok hatékonyságát és mellékhatásait farmakológiai eszközökkel, és folyamatosan újabb információval rendelkeznek a lehetséges mellékhatásokról.
Mindezek mellett a bőr nagyon egyéni szerv, és hajlamos a kipirosodásra valamint az allergiás reakciókra. Amennyiben azt tapasztalja, hogy bőre kipirosodik, égető, viszkető érzése van a natúr kozmetikum használata közben, az valószínűleg annak következménye, hogy az Ön bőre nem működik jól együtt bizonyos típusú gyógynövényi összetevőkkel, anyagokkal melyek természetes módon előfordulnak a növényi kivonatokban. A jó hír azonban az, hogy a bőr könnyen regenerálódik és a megújulás normál folyamata már az irritációt követően gyorsan megkezdődik. Amennyiben túlérzékenység és/vagy bőrreakció jelentkezne úgy javasoljuk, hogy hagyja abba a termék használatát.